Bylinky na imunitu: Víte, které jsou ty nejlepší?

Když je zima, jsme permanentně unavení a nachlazení. A možná nám dokonce i přechodně stoupne teplota. Pokud vás tento koloběh, během kterého se cítíte permanentně vyšťavení, nebaví, přichází čas na volbu správné strategie, která vám pomůže posílit imunitu. Mohly by pro vás připadat v úvahu například bylinky na imunitu?

Imunitní systém je mechanismus, který bychom si měli náležitě hýčkat. Je to právě on, kdo nás chrání před viry a bakteriemi, či před dalšími potenciálně nebezpečnými látkami, které by mohly přispět k rozvoji nějaké krátkodobé, nebo (hůře) dlouhodobé nemoci.

Ne každý se k němu ale chová zrovna ukázkově. Mezi hříchy, které mu rozhodně nijak neprospívají, bychom mohli zařadit nedostatečnou hygienu rukou, pití alkoholu a kouření, nebo holdování nezdravým jídlům. Vůbec nezmiňujeme stres, málo pohybu či chronický nedostatek spánku. Kromě toho, že se pokusíte tyto věci změnit určitě nešlápnete vedle, když se rozhodnete vyzkoušet bylinky na podporu imunity, kterým věřily už naše maminky a babičky.

Víte, které to jsou?

jaké bylinky na imunitu

5 bylinek na posílení imunity

Rakytník

Prvním kandidátem, který si zaslouží vaši pozornost, je rakytník. Jde o léčivou bylinu, kterou poznáme podle jeho oranžových kuliček. Je ceněný především kvůli tomu, že se v něm nachází vitamín C, vitamín E a antioxidanty, které pomáhají proti negativnímu působení oxidačního stresu.

Obecně se rakytník doporučuje na stavy, které jsou způsobené artritidou, na ekzémy, na vysoký krevní tlak a na vysoký cholesterol a na nejrůznější záněty. 

Měli by si na něj dát ale pozor lidé, kteří mají nízký krevní tlak, nebo mají poruchu krvácivosti. V takových případech by se měli o jeho užívání nejprve poradit se svým lékařem. Jinak je rakytník považován za bezpečný.

rakytník na imunitu
ženšen na imunitu

Ženšen

Pokud se zajímáte o východní kulturu, určitě jste někdy narazili na ženšen. Jde o kořen, který se používá hlavně Asii a o kterém se traduje, že je velmi silný životabudič. Proto asi nikoho nepřekvapí, že ho západní kultura podrobila mnoha studiím a testům. A z nich vyplynuly poměrně zajímavé závěry.

Ženšen může mít pozitivní vliv na potlačení zánětů. Někteří lidé po něm dokonce dosahují větší energičnosti a soustředěnosti při mentální práci. (Jako je studium, nebo práce v kanceláři.) V tradiční čínské medicíně jde taktéž o prostředek, který má napomoci ke zlepšení problémů, které jsou způsobené erektilní dysfunkcí. Zajímavé výsledky byly zaznamenány i v rámci posílení imunitního systému.

Šípek

Šípek je plod divoké růže, které vídáme růst podél cest. Jak určitě víte, je pro něj typická červená barva, pichlavá korunka a dost kyselá chuť. Díky němu ale do těla dostanete spoustu vitamínu C, nějaký vitamín E a beta-karoten. Vzhledem k tomu, jak je tento plod dostupný se v lidovém léčitelství používal na dnu, infekce močového ústrojí nebo na bolesti zad. Také prospívá normálnímu fungování imunitního systému.

šípek na imunitu
echinacea na imunitu

Echinacea

Podle obrázku byste poznali i echinaceu, která má výrazně vystouplý nahnědlý střed a fialové okvětní lístky. I když byste to do ní neřekli, obsahuje kyselinu kávovou, alkamidy a fenolové kyseliny. Její dlouhodobé užívání může mít pozitivní vliv na fungování imunitního systému, může snížit pocity úzkosti, snížit hladinu cukru v krvi nebo řešit kožní obtíže. U některých citlivějších jedinců však může způsobit alergickou reakci. Obvykle u těch, kteří jsou alergičtí na sedmikrásky nebo na chryzantémy.

Zázvor

Dobrým pomocníkem je pak také zázvor, který obsahuje velkou spoustu antioxidantů. Běžně se zázvor používá na zkažený žaludek, na problémy se zažíváním, nebo na redukci menstruačních bolestí. V neposlední řadě se mu připisuje schopnost bojovat s infekcemi. Je ale důležité vsadit na čerstvý zázvor a nikoliv na ten sušený.

zázvor na imunitu

Jak je užívat?

Bylinky na posílení imunity se dají užívat mnoha různými způsoby. Někdo může sáhnout po jednodruhových sirupech a tinkturách. Jiný zase dává přednost čajům a marmeládám. Nejlepších výsledků ale dosáhnete tím, že budete brát tyto látky současně. Třeba v rámci volně prodejných doplňků stravy na podporu imunity. Proč se totiž spokojit jen s jednou bylinkou, když je můžete mít všechny?

Silnější imunitní systém za jakéhokoliv počasí