Ucpaný nos: Nejčastější příčiny a jak ho uvolnit

Ucpaný nos trápí čas od času každého. Všichni se pravděpodobně shodneme na tom, že je to velmi nepříjemné, protože nemůžeme pořádně dýchat a deformuje nám to hlas. Existují nějaké způsoby, jak s ucpaným nosem rychle zatočit?

Nos slouží primárně k dýchání. Také ale obsahuje sliznice, které dovedou zachytit potenciální nákazu. Když k tomu dojde, může se stát, že najednou začneme kýchat, smrkat a takříkajíc huhlat. Obvykle to trvá do chvíle, kdy dojde k úplnému vyléčení.

Někdy je to ale zkouška trpělivosti, protože nás ucpaný nos v běžném životě dost omezuje. Dokonce i v noci má tendence sabotovat náš klidný a ničím nerušený spánek.

Níže se proto podíváme na nejběžnější příčiny ucpaného nosu a na pár úlevových prostředků, které můžete vyzkoušet.

Příčiny ucpaného nosu

Nos může být ucpaný z mnoha příčin. Může jít například o projev sezónního nachlazení. Také ale může jít o jeden z doprovodných příznaků infekce horních cest dýchacích.

ucpaný nos příčiny

Viníkem ale může být i:

  • Alergie
  • Vznik polypů
  • Chemie
  • Životní prostředí
  • Těhotenství

V některých případech může mít ucpaný nos chronický charakter.

Ucpaný nos v noci

Pokud cítíte, že máte ucpaný nos, s největší pravděpodobností ho budete vnímat jako problém právě v noci. Jedním z důvodů toho, proč je to v noci horší může být to, že přes den věnujeme pozornost jiným věcem a v průběhu večera a noci máme dostatek prostoru si našeho nosu více všímat.

Vliv na ucpaný nos ale může mít i pálení žáhy, zvětšení průtoku krve nosem a horší čištění nosu ve chvíli, kdy se položíme do vodorovné pozice.

ucpaný nos v noci
ucpaný nos v těhotenství

Ucpaný nos v těhotenství

I když jste o tom možná nikdy neslyšeli, některé ženy si stěžují na ucpaný nos v průběhu těhotenství. Nebojte, je to naprosto normální. Obvykle se tento jev vyskytuje ke konci prvního trimestru, kdy pocit ucpaného nosu souvisí s intenzivní hormonální činností.

Trvale ucpaný nos bez rýmy

I tento problém se může u někoho vyskytnout. Může jít například o počáteční příznak alergie. Může to ale souviset i s mechanickými odchylkami, takže je vhodné v tomto případě navštívit lékaře, který vás důkladně vyšetří a pokusí se najít správnou příčinu toho, proč se vám právě tohle děje.

trvale ucapný nos bez rýmy
ucpaný nos alergie

Alergie

Alergie se může projevovat smrkáním a ucpaným nosem. Obvykle se to děje ve chvíli, kdy přijdete do kontaktu s alergenem, na který jste citliví. Nejlepším způsobem léčby je vyhýbání se alergenu a užívání speciálních léků na alergii.

Co pomáhá na ucpaný nos?

Když teď odhlédneme od alergie a těhotenství, které vyžadují trochu jiný přístup, na výběr máte z několika možností.

Někomu pomáhá inhalace páry. Do misky, nebo do lavoru nalijete horkou vodu, na hlavu si dáte ručník a pod ním začnete vdechovat teplo. Dávejte si ale pozor na délku inhalace (ta by neměla překračovat pouhých několik minut, cca 5-10) a na riziko opaření. (Ano, mnohdy stačí jen dost horká pára.) U inhalace mějte vždy zavřené oči.

co pomáhá na ucpaný nos

Pomoci vám může i slaný sprej do nosu, vyšší polštář, který vám umožní mít zvednutou hlavu během spaní, a zvlhčovač vzduchu.

Také byste se měli starat o to, abyste měli silný imunitní systém. Kromě dodržování zásad zdravého životního stylu můžete vyzkoušet dlouhodobé užívání doplňků stravy na posílení imunity.